Stress door geldgebrek: Drie fouten die je absoluut dient te vermijden als je geld wilt gaan verdienen.

GeldgebrekVeel ondernemers hebben moeite om de touwtjes aan elkaar te knopen

Zij hebben te weinig klanten en daardoor te weinig inkomsten. Daardoor raken ze gefrustreerd en moedeloos, waardoor ze vaak nog dieper in de put en in de stress komen te zitten. In dit artikel bespreek ik drie fouten die je absoluut moet vermijden als je geld wilt gaan verdienen en ik geef je een aantal suggesties om uit de stress te komen.

Fout 1 Bij de pakken neer gaan zitten

Bij de pakken neer gaan zitten betekent dat je niets meer gaat doen. Je weet zelf natuurlijk ook wel dat jou dat zeker niet gaat helpen om een stap in de goeie richting te zetten. Als je bij de pakken gaat neerzitten (grappig spreekwoord trouwens) dan kom je totaal niet in actie. Het geld gaat niet naar jou toestromen als je geen enkele actie onderneemt. Zo werkt het universum namelijk niet.

Wat je zou kunnen doen om in beweging te komen, is heel simpel weg ‘iets gaan doen!’ Het maakt op dit moment niet zoveel uit wat je precies gaat doen, als je maar iets gaat doen. Uiteraard iets dat in het verlengde ligt van je onderneming. Je kunt bijvoorbeeld voor de komende drie maanden een inkomensdoel stellen en heel concreet uitwerken hoe je dat inkomensdoel zou kunnen gaan bereiken. Het is een voorbeeld uit een van de vele mogelijkheden. Zet een kleine allereerste stap om uit je impasse te komen en doe dagelijks minimaal één actie.

Fout 2 Je kop in het zand steken

Het kan ook zijn dat je net doet alsof er niets aan de hand is. Je steekt dan als het ware je kop in het zand waardoor je het probleem niet ziet. In het zand is het immers donker, daar is ook niets te zien. Als je niet gaat kijken wat er aan de hand is, dan zal jouw probleem blijven voortbestaan. Natuurlijk zijn er problemen die spontaan verdwijnen. Een probleem als geldgebrek verdwijnt echter niet vanzelf. Behalve natuurlijk als je de hoofdprijs in een loterij wint als je daar tenminste aan mee doet.

In plaats van niet naar je probleem (durven) kijken, kun je het beste maar eerst eens de stand van zaken opnemen. Pak je bankafschriften en maak een overzicht van de inkomsten en de uitgaven. Het makkelijkst gaat dat als je werkt met posten zoals huur/hypotheek, verzekeringen, belastingen, huishouden, plezier, enz. Let ook op jaarlijkse en eenmalige uitgaven. Deel die door twaalf zodat je een mooi maandelijks overzicht krijgt.

Vervolgens geeft het overzicht van je inkomsten en je uitgaven onder de streep een duidelijk beeld. Het kan zijn dat er net zoveel inkomt als uitgaat, of je kunt iets overhouden aan de inkomstenkant of daar een tekort hebben staan. Wat de uitkomst ook is, je hebt jezelf nu de mogelijkheid gegeven om keuzes te gaan maken. Je kunt nu concrete acties gaan bedenken om je inkomsten te vermeerderen en om eventueel je uitgaven te gaan beperken.

Fout 3 Je vertrouwen in jezelf verliezen

Dit is misschien wel de allergrootste fout die je kunt maken ‘vertrouwen verliezen in jezelf’. Zonder vertrouwen in jezelf weet je namelijk zeker dat je in de stress over je geldgebrek blijft hangen. Zelfvertrouwen betekent zoiets als ‘geloven in je eigen kunnen’, het gaat erom dat je erop vertrouwt dat je op eigen kracht bepaalde taken aankunt. Vertrouwen hebben in jezelf betekent ook dat je weet hoe je met bepaalde tegenvallers moet omgaan.

Mocht jouw zelfvertrouwen door je geldgebrek een flinke deuk hebben gekregen, dan is het heel belangrijk om vanaf vandaag te beginnen met het opnieuw opbouwen van je zelfvertrouwen. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen. Het voert te ver om ze hier allemaal op te noemen. Ik heb er drie voor je uitgekozen waar je direct al mee kunt beginnen.

 1. Begin elke dag met een ochtendritueel waarin je tegen jezelf zegt dat je prima bent zoals je bent. Er mankeert helemaal niets aan, los van wat je doet en los van wat andere mensen mogelijk over je denken. Jij bent helemaal oké en je bent precies waar je moet zijn.
 2. Schrijf dagelijks tien dingen op waar je dankbaar voor bent. Er is zoveel om dankbaar voor te zijn. Het hoeven geen grote dingen te zijn. Je kunt bijvoorbeeld dankbaar zijn voor het warme water uit de kraan als je onder de douche staat. Of omdat de zon schijnt, de bloemen bloeien. Je kunt dankbaar zijn voor de mensen om je heen enz.
 3. Maak dagelijks aantekeningen over die stem in je hoofd die maar door blijft babbelen en je onderuit probeert te halen. Die stem die tegen je zegt dat het jou toch niet gaat lukken, dat er niemand op jou zit te wachten en al dat soort dingen die jouw stem tegen jou zegt. Schrijf het op en vraag je aan het eind van de dag af of het absoluut 100% waar is wat die stem zegt. Mocht je daar ‘ja’ op zeggen, vraag dan om bewijs.

Er is nog veel meer over dit onderwerp te zeggen, maar voor nu is dit het. Ik hoop dat jij ermee aan de slag kunt en ik wens je daarbij alle succes!

Ik zou het heel fijn vinden als je me in het reactieveld wilt vertellen of dit voor jou een waardevol artikel is en wat je eruit hebt gehaald.

 

 

 

.

4 gedachten over “Stress door geldgebrek: Drie fouten die je absoluut dient te vermijden als je geld wilt gaan verdienen.

 1. Hi Veron, leuk artikel heb je geschreven. Ik spring altijd blij uit bed en barst van de plannen. En ben ook dankbaar voor alle mooie dingen om mij heen. Ook word ik helemaal blij als ik een hertje in de tuin zie lopen of de vogeltjes hoor zingen buiten.
  Die suggestie van dat kasboekje vind ik ook heel goed, hoewel je je dan ook te pletter kan schrikken en kan zien welke programmas allemaal aangekocht zijn….en waar je niks mee hebt gedaan. A Waist of Money ?? Daar word je dan weer niet blij van; zo’n confrontatie. Maar reden te meer om hard aan de gang te gaan. Met behulp van je vorige artikel ga ik eens op een enorm vel papier…oftewel een rol behangpapier (!!!) opschrijven wat ik allemaal van plan was…..en…nou vul maar in.
  Bedankt voor de tips en ik kijk naar je volgende artikel: hoe de chaos nu aan te pakken. dank en tot gauw,
  Mercedes

  1. Dank voor je reactie Mercedes. Ja dat snap ik dat je niet blij wordt van een overzicht waaruit je de conclusie moet trekken dat je wellicht wel wat veel programma’s hebt aangekocht. Maar als je daar een bedrag bij ziet, dan weet ik zeker dat je precies weet wat je te doen staat. Ik spreek overigens uit eigen ervaring, want zelf wist ik op enig moment ook helemaal niet meer wat ik had aangeschaft. Toen ik er eenmaal een beeld van had, kon ik kiezen of ik sommige dingen als miskoop moest labelen of dat ik er alsnog een plan op moest zetten om me de programma’s eigen te gaan maken.

   Wat mijn volgende artikel betreft, ik heb jouw wens voor het onderwerp gezien 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.